- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 puszki tuńczyka kawałki w sosie własnym
- sałata masłowa lub roszponka
- 100 g czarnych oliwek
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól
- pieprz
- bazylia
Przygotowanie:
Wszystkie pomidorki opłucz i przekrój na pół.
Sałatę dokładnie umyj, wysusz i porwij na mniejsze kawałki.
Oliwki pokrój w cienkie plasterki.
Tuńczyka odcedź z zalewy.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
Pomidorki wymieszaj z sosem i porwanymi liśćmi sałaty.
Całość ułóż na półmiskach i udekoruj kawałkami tuńczyka oraz plasterkami oliwek.
Wskazówki:
- Dobre białe wino do sałatki nie zaszkodzi 🙂
Żródło przepisu:
Mniam